8 Δεκ 2010

Το πρόβλημα της πείνας ανά τον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της διατροφής των ανθρώπων της γης χειροτέρεψε.

Η διαφορά του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων στα βιομηχανικά κράτη και των ανθρώπων του τρίτου κόσμου παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα.

Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και την ΝΑ Ασία, ο κόσμος πεινάει πραγματικά.

Σ' ένα δισεκατομμύριο, υπολογίζουν οι ειδικοί, ότι ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων αυτών.

Και η αιτία δεν είναι, όπως πολλοί νομίζουν, ο υπερπληθυσμός, οι θεομη νίες και οι κλιματικές συνθήκες.

Είναι, πολύ περισσότερο, πρόβλημα τρόπου κα τανομής και διαχείρισης των αγαθών όπως επίσης και υπόθεση διακρατικών πολιτικοοικονομικών σχέσεων (Collins/Loppe, 80).

Για παράδειγμα, η Βραζιλία, όπου το 0,5% των ανθρώπων (μεγαλοκτημα τίες) κατέχουν και διαχειρίζονται τα 50% της γης, ενώ το 80% των ανθρώπων διαχειρίζονται μόνο το 3% της παραγωγικής γης.

Έτσι, είναι επόμενο, να πεθαίνουν 600 χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο από υποσιτισμό.

Η λεγόμενη «γεωργική» ή «πράσινη επανάσταση» που παρατηρείται τα τε λευταία χρόνια σε πολλά κράτη με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας, το μόνο που κατάφερε ήταν να χειροτερέψει την κατάσταση.

Η μηχανοποίηση και η τεχνολογία στη γεωργία έκαναν πολλούς γεωργούς άνεργους.

Οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των αγροτικών μη χανημάτων, ανάγκασαν πολλούς μικρογεωργούς να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να γίνουν ημερομίσθιοι εργάτες σε αστικά κέντρα.

«Πύρρεια νίκη» επιτεύ χθηκε, θα λέγαμε.

Για την πρόοδο και την ευημερία των ολίγων, θυσιάστηκαν οικοσυστήματα, γονιμότητα εδάφους και φυσικό περιβάλλον με τα διάφορα αγαθά που υπόσχονταν στον άνθρωπο, όπως χαρά, υγεία, ανάπαυση, καλοζωία και μακροζωία.

Με το μισό εκτάριο (5000 τετρ.

μέτρα) καλλιεργήσιμη γη κατ' άτομο που αναλογεί στον πληθυσμό της γης και το ένα κιλό την ημέρα σιτάρι (ή ρύζι) πάλι κατ" άτομο, δεν επιτρέπεται να πεθαίνει κανένας από πείνα (Krauth/Luenzer, 1982).

Τα βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου ήταν και θα είναι τα γεωργικά προϊόντα και κυρίως το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες.

Αυτά τα προϊόντα και τα λίγα λαχανικά που χρειάζεται ο άνθρωπος, θα μπορούσε να τα παράγει από ένα σχετικά μικρό κομμάτι γης.

Κατά τον καθηγητή Hoffmann, (Garten organisch I, 1 976) με 780 τετραγ.

μέτρα γόνιμη γη κατ' άτομο, μπορεί μια οικογένεια να γίνει αυτάρκης.

Η διατροφή των ανθρώπων στα βιομηχανικά κράτη χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη κατανάλωση σε προϊόντα κρέατος.

Οι απαιτούμενες ζωοτροφές προέρ χονται κατά μεγαλύτερο μέρος από τον τρίτο κόσμο όπου παράγονται με όλα τα 1 7 μέσα της τεχνολογίας και τη χρήση της χημείας που διαθέτουν τα βιομηχανικά κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου