8 Δεκ 2010

Κοπριά-Κομπόστ

Η κοπριά είναι η καρδιά του κήπου, θα λέγαμε.

Είναι η αποθήκη από οργανι κή ουσία και λιπάσματα που τροφοδοτεί τα φυτά και τα δενδροειδή του κήπου ή του χωραφιού.

Για το γεωργό ή τον κηπουρό που καλλιεργεί βιολογικά, μεγαλύτερη σημα σία έχει η κομπόστ.

Η λέξη «κομπόστ» προέρχεται από τη λατινική «compositum» που σημαί νει επισυνάπτω, συνθέτω, και η κοπριά αποτελεί ένα σύνολο από διάφορες οργανικές ουσίες που ενώνονται βιολογικά από τη φύση σε μια αρμονική ισορ ροπία, όπως λέει και ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Όσο περισσότερες και διαφορετικές ουσίες περιέχει η κομπόστ, τόσο καλύτερη κοπριά θα μας δώσει.

Για να ωριμάσει μια κοπριά πρέπει να παρέλθουν 13 χρόνια.

Εάν, μέσα σ' ένα χρόνο, δε γίνει η χουμοποίηση (χώνεμα) σημαίνει ότι η κομπόστ έχασε τη δραστικότητα της και πρέπει να επέμβουμε.

Πρέπει να την γυ ρίσουμε ή να την ανακατέψουμε, όπως λέμε, προσθέτοντας και λίγη κοπριά σταύλου, ασβέστιο ή άλλες οργανικές ουσίες, όπως ο άργιλος.

Η κομπόστ δεν είναι σκουπιδότοπος, όπου να ρίχνουμε ότι άχρηστο υπάρχει.

Οι ουσίες που καταλήγουν εκεί, πρέπει να είναι και επεξεργάσιμες από τα εκατομμύρια μικροοργανισμούς που υπάρχουν.

Ότι πρέπει πρώτα από όλα να είναι οργανικές ουσίες, είναι αυτονόητο.

Το ότι όμως δεν πρέπει να είναι από μέταλο, πλαστικό, γυαλιά, χρώματα, λάστιχα κ.λπ., λίγοι το γνωρίζουν.

Όμως και από τις οργανικές ουσίες, δεν είναι όλες κατάλληλες για κοπριά.

Τα κόκαλα, τα εντόσθια και τα κρέατα από διάφορα ζώα δεν έχουν θέση στην κομπόστ.Επίσης τυροκομικά, αποφάγια της κουζίνας, φυτά που έχουν προσ βληθεί από διάφορες αρρώστιες, στάχτη από ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν με μπογιές και συντηρητικά καθώς και φλούδες από διάφορα φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ.) που έχουν ραντισθεί με φυτοφάρμακα και αυτά δεν πρέπει να καταλήγουν στην κομπόστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου