8 Δεκ 2010

Χαρακτηρισμός του εδάφους

Τα περισσότερα εδάφη που καλλιεργούνται από τους γεωργούς, όσο άχρη στα και αν είναι, μπορούν να μεταβληθούν σε γόνιμα και παραγωγικά.

Όμως, πρώτα πρέπει να ξέρει ο γεωργός με τι έδαφος έχει να κάνει, για να μπορέσει να φροντίσει ανάλογα γι* αυτό.

Ένα από τα πολλά που μπορεί να κάνει, είναι και ο χαρακτηρισμός του εδάφους του με τα γυάλινα δοχεία.

Σ' ένα γυάλινο βάζο που περιέχει 3/4 νερό, ρίχνουμε μια χούφτα χώμα από το χωράφι ή τον κήπο.

Αφού ανακατώσουμε το νερό με το χώμα και το αφήσου με κατόπιν να ηρεμήσει, βλέπουμε τ' αποτελέσματα: — Στο αμμώδες έδαφος, οι κόκκοι κατακαθίζουν σχεδόν όλοι και το νερό φαίνε ται καθαρό.

— Στο αργιλώδες και πηλώδες έδαφος, το νερό είναι θολό και μερικές φορές σκούρο.

— Όταν τό έδαφος περιέχει άφθονο χούμο, το νερό παίρνει μαύρο χρώμα με κάποια διαφάνεια.

Υπάρχουν κι εδώ κατακάθια και, στην επιφάνεια του νερού, επιπλέουν τα ελαφρά φυτικά τεμάχια του χούμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου