8 Δεκ 2010

Το παραγωγικό έδαφος

ΓΓ αυτό, αξίζει τον κόπο και πρέπει ν' ασχοληθούμε και να γνωρίσουμε την πηγή αυτή που μας εξασφαλίζει και μας χαρίζει τόσα αγαθά.

Παραγωγικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος είναι τα πρώτα 1020 εκατοστά.

Στη ζωντανή και πολύπλοκη αυτή δομή, ζει, πολλαπλασιάζε ται και δραστηριοποιείται ο μικροβιακός πληθυσμός.

Εδώ, διαλύονται τα θρεπτικά αποθέματα και είναι διαθέσιμα για τα φυτά.

Το έδαφος, εκτός από το ορυκτό υλικό, τον αέρα και το νερό, περιέχει και μια οργανική ύλη που λέγεται «χούμος».

Ο χούμος, που είναι το σπουδαιότερο υλικό σ' ένα παραγωγικό έδαφος, προκύπτει από το χώνεμα των οργανικών ουσιών (φύλλα, ξύλα, χόρτα, πτώμα τα από ζωύφια κ.

λπ.

) με τη βοήθεια των μικροοργανισμών, των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται από τις οργανικές ουσίες.

Ένα έδαφος δε λογίζεται γόνιμο και παραγωγικό, όταν αποδίδει πολύ εισό δημα, αλλά όταν οι ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν σαν παραγωγικό, όπως εί ναι η φυσική του σύσταση, η βιολογική του κατάσταση, η σταθερότητα του και η περιεκτικότητα σε χούμο, βρίσκονται σε ισορροπία.

Χώμα που έγινε από οργανικές ουσίες έχει χρώμα σκούρο, είναι ελαφρύ, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και μικροοργανισμούς.

Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα παραγωγικό χώμα.

Ο καλλιεργητής που φροντίζει για τη βιολογία του εδάφους, που εφαρμόζει τη μέθοδο της εδαφοκάλυψης και της αμειψισποράς, που κοπρίζει τα χωράφια και δε χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, βρίσκεται στο σωστό δρόμο για ένα παραγω γικό και γόνιμο έδαφος.

Ένα τέτοιο έδαφος μπορεί ν' αποδόσει ικανοποιητικά και δίχως τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Τα χώματα από τέτοια χωράφια απορροφούν γρη γορότερα το βρόχινο νερό, το συγκρατούν περισσότερο και έτσι μένει διαθέσι μο στα φυτά για περισσότερο χρόνο.

Το γεγονός αυτό έχει σημασία όχι μόνο για το γεωργό προσωπικά, αλλά και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας με τους πτωχούς υδατικούς πόρους.

Από μετρήσεις και μελέτες που έγιναν σε διάφορα κράτη του κόσμου, μα θαίνουμε ότι: Ένα λίτρο νερού απορροφάται από δασικό έδαφος μέσα σε 101 5 λεπτά της ώρας.

Από έδαφος που καλλιεργείται και είναι καλυμμένο με κάποια οργανική ουσία απορροφάται σε 1 520 λεπτά της ώρας.

Από δε το γυ μνό και ακάλυπτο έδαφος, μέσα σε 60 λεπτά της ώρας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα εκτάσεις πεδινές και ορεινές που είναι απογυμνωμένες και εκτεθιμένες στη βροχή, στον αέρα και στον ήλιο.

Όχι μόνο δεν κάνουμε εδαφοκάλυψη, αλλά και εκτελούμε αποψιλωτική βόσκηση με τα εκατομμύρια γιδοπρόβατα, ενώ βάζουμε φωτιά στα δάση μας, καίμε τις καλα μιές, ξεριζώνουμε θάμνους και θαμνοστοιχίες και, γενικά, έχουμε κλονίσει και ανατρέψει την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Θα έρθει καιρός που το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, θα το ονομάζουν εποχή της καταστροφής και της κλεψιάς.

0 άνθρωπος εδώ και δέκα χρόνια ακο λουθεί ένα σύστημα εξέλιξης που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος.

Προσπαθεί, με κάθε μέσο, να εκμεταλλευθεί τα φυσικά αγαθά, τόσο άσκο πα και αλύπητα, όσο ποτέ στην ιστορία του.

Χωρίς να σκεφθεί το μέλλον του, το μέλλον των επόμενων γενεών, διαχειρίζεται το έδαφος, τον αέρα και το νερό εξίσου απερίσκεπτα.

Τα τρία αυτά αγαθά είναι τόσο δεμένα μεταξύ τους, ώστε η καταστροφή ενός από τα τρία θα σήμαινε την καταστροφή και των άλλων δύο.

Το έδαφος είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για το νερό.

Το συγκρατεί, το καθαρίζει και το εμπλουτίζει με θρεπτικές ουσίες.

Από την ποιότητα του εδάφους και τη μεταχείριση του, εξαρτάται και η ποιότητα του νερού.

Γιαυτό, κατ' αρχήν, πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του εδάφους από ουσίες που το βλάπτουν.

Διότι, το έδαφος δεν είναι ένα άψυχο πράγμα, όπως πολλοί δυστυχώς το εννοούν είναι ένα ζωντανό στοιχείο με χιλιάδες και εκατομμύρια μικρο οργανισμούς που έχουν και αυτοί ανάγκη τροφής, νερού και οξυγόνου.

Η ανθρωπότητα ζει από ένα μικρό στρώμα εδάφους.

Σε παλαιότερα γεωπο νικά βιβλία μπορεί να διαβάσει κανείς, ότι το έδαφος δεν πολλαπλασιάζεται, ότι δε χάνεται, ότι δεν καταστρέφεται και ότι δεν αντικαθίσταται.

Το ότι δεν πολλα πλασιάζεται, δυστυχώς είναι αλήθεια, εάν σκεφτεί κανείς ότι για να γίνει ένα μικρό στρώμα εδάφους, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια.

Το ότι δε χάνεται και δεν καταστρέφεται, αυτό ήταν αλήθεια όσον καιρό ο άνθρωπος το πρόσεχε και το φρόντιζε με τα ίδια του τα χέρια, το κόπριζε από το σταύλο του και, γενικά, το προστάτευε από τον δυνατό αέρα, από τις καταιγίδες και την υπερβολική ξηρασία.

Το ότι δεν μπορεί με τίποτα άλλο να αντικατασταθεί και αυτό είναι αλήθεια.

Το ζωντανό χώμα, το κοπρόχωμα, είναι το μεγαλύτερο βιολογικό εργαστήριο με τα χιλιάδες βακτηρίδια, μύκητες, νηματώδια και άλλους μικροοργανισμούς.

Εί ναι το μοναδικό και το καλύτερο αγαθό που δόθηκε στον άνθρωπο να το καλ λιεργεί, να το προσέχει για να τρέφεται ο ίδιος, και να το παραδίδει στις επόμε νες γενεές σε υγιή και γόνιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου