8 Δεκ 2010

Η δενδροκομία στην Ελλάδα

Οι κατάλληλες εδαφολογικές συνθήκες, το ήπιο κλίμα και η μεγάλη ηλιοφά νεια που επικρατούν στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την καλλιέργεια διαφόρων δενδροκομικών προϊόντων.

Τα οπωροφόρα δένδρα έχουν ξεχωριστή σημασία για τον τόπο μας.

Πολλοί κάτοικοι είναι φρουτοπαραγωγοί με έκταση περίπου 23% και με μια εξαγωγή δενδροκομικών προϊόντων γύρω στα 50%.

Η εντατική αυτή καλλιέργεια, με τις μεγάλες και συνεχόμενες εκτάσεις, κα θώς και η υπέρμετρη παραγωγή, επισύρουν ένα σωρό από προβλήματα.

Προ βλήματα επεξεργασίας του εδάφους, προβλήματα προστασίας από τις αρρώ στιες και, το χειρότερο, προβλήματα ευρέσεως αγορών για τη διάθεση των φρούτων σε ικανοποιητικές τιμές.

Ο καλλιεργητής για να παράγει προϊόντα εμφανίσιμα (όχι ποιότητας) ικανά για συναγωνισμό, αναγκάζεται να ρίξει λίπασμα, να ραντίσει πολλές φορές με δραστικά φυτοφάρμακα, και να επεξεργασθεί τον οπωρώνα του με μεθόδους αντιοικολογικές, μεθόδους με φοβερά επακόλουθα για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

Τα διάφορα βλαβερά έντομα, οι νηματώδεις, οι μύκητες, τα βα κτήρια, οι ιώσεις και τα ζιζάνια είναι ασθένειες που χρειάζονται μεθόδους κατα πολέμησης με διαφορετικά χημικά φάρμακα και ουσίες.

Η χρήση των χημικών ουσιών, την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά απεναντίας εδημιούργησε και νέα.

Πολλές από τις ουσίες αυτές είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα υπολείμ ματα τους δημιουργούν προβλήματα στον καταναλωτή των νωπών καρπών.

Πολλοί παθογόνοι οργανισμοί αναπαράγονται με καταπληκτική ταχύτητα που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε ορισμένα φάρμακα που δεν καταπολεμούνται πια.

Έτσι, είναι ανάγκη να χρησιμοποιούνται άλλα φάρμακα πιο δραστικά.

Η ισορροπία στη φύση μεταβάλλεται και εμφανίζονται νέοι παθογόνοι οργανισμοί.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται ως πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ασθε νειών, η βιολογική καλλιέργεια με όλα τα μέσα και τις λεπτομέρειες και η κατα πολέμηση των βλαβερών με ουσίες επί βιολογικών βάσεων.

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες, σαν εκμετάλλευση μακράς διαρκείας που είναι, πρέπει να γίνονται σε σωστές και κατάλληλες θέσεις.

Το κάθε είδος δένδρου είναι συγκεντρωμένο και ευδοκιμεί εκεί που το περι βάλλον ευνοεί την ανάπτυξη του.

Από τους οικολογικούς παράγοντες, όπως κλίμα, έδαφος, τοποθεσία κ.

λπ.

, επηρεάζεται η ανάπτυξη και καρποφορία των δένδρων κατά μεγάλο ποσοστό.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα γίνονται πολλές φορές σοβαροί πα ράγοντες και επηρεάζουν αισθητά την παραγωγή.

Στην Ελλάδα, μεγάλες ζημιές παθαίνουν τα οπωροφόρα από τους ανοιξιάτι κους παγετούς.

Στο στάδιο αυτό, τα δένδρα είναι πολύ ευαίσθητα και θερμοκρα σίες 2 έως 4 βαθμούς κάτω απ' το μηδέν προξενούν ζημιές στα άνθη και τους καρπούς που μόλις έχουν δέσει.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, να κατέχει καλή μηχανική σύσταση, να στραγγίζει καλά κατά τη βλαστητική περίοδο και να είναι γόνιμο.

Ο παραγωγός που καλλιεργεί βιολογικά, φροντίζει και εφαρμόζει μεθόδους συνεργασίας με τη φύση, με τα ωφέλιμα ζώα και με το καθετί που βοηθάει το σκοπό του.

Η συχνή εδαφοκάλυψη, η χλωρή λίπανση και η προληπτική προστασία των δένδρων από τα βλαβερά και τις ασθένειες με φυτικά εκχυλίσματα, πρέπει να εί ναι πάντα στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου