8 Δεκ 2010

Η τεχνική της φύτευσης των θάμνων

1.Η δίοδος του ανέμου δεν πρέπει να είναι κάτω από 30% ούτε όμως και πάνω από 50%.

Δηλαδή, ο αέρας πρέπει να βρίσκει διάκενα και να πνέει πίσω από το εμπόδιο με μειωμένη ταχύτητα.

Εάν ο φράχτης είναι πολύ πυκνά φυτεμένος και σχεδόν αδιαπέραστος, τότε υπάρχει κίνδυνος να υπερπηδήσει ο άνεμος και, μετά από μια μικρή από σταση, να συνεχίσει να πνέει με την αρχική του ταχύτητα.

2.Για να φτιάξουμε ένα φράχτη με διαφορετικά ύψη, πρέπει να φυτέ ψουμε δενδρύλια, θάμνους και ημίθαμνους με διαφορετική πυκνότητα κλά δων και φύλλων.

3.Ο φράκτης που σχηματίζουμε, πρέπει να εκτείνεται και πέρα από την έκταση που θέλουμε να προστατεύσουμε, για να μη χρειασθεί να φυτέψουμε δενδρύλλια και από τα πλάγια.

Μπορούμε να εμποδίσουμε τον άνεμο, όχι μόνο με θαμνοφυτείες αλλά και με τεχνητές εγκαταστάσεις από διάφορα αντικείμενα, όπως είναι οι καλα μωτές, δοκάρια σε είδος φράκτη, πλεκτάνες, κ.ά.
Αυτά τα αντικείμενα προ στασίας από τον ισχυρό άνεμο έχουν το προτέρημα να μετακινούνται όποτε θέλουμε και να εγκαθίστανται όπου είναι ανάγκη.

Εκτός απ' αυτό, τα τεχνητά αυτά μέσα δεν συναγωνίζονται τα γεωργικά φυτά στην τροφοδοσία με νερό και θρεπτικά συστατικά.

Εγκαταστάσεις θαμνοστοιχιών με σκοπό να προφυλάξουν τις καλλιέρ γειες από τον άνεμο, εξυπηρετούν τον σκοπό τους πλήρως, μόνον όταν προηγηθούν διάφορες κλιματολογικές μετρήσεις και διαπιστωθεί η κατεύθυν ση απ' όπου πνέει ο άνεμος.

Για να γίνει αυτό, πρέπει και οι ίδιοι οι γεωργοί να το επιθυμούν και να βοηθήσουν διαθέτοντας μερικά μέτρα από τα κτήματα τους, προσέχοντας και φροντίζοντας τα φυτά και, τελικά, βοηθώντας στο φύτεμα και, με χρήματα, στην προμήθεια των φυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου