8 Δεκ 2010

Η χουμοποίηση της κομπόστ

Για να πετύχουμε μια γρήγορη και σωστή χουμοποίηση (χώνεμα) της κο πριάς πρέπει να φροντίσουμε για την ύπαρξη σ' αυτήν όσο το δυνατό περισσό τερων μικροοργανισμών.

Για να πολλαπλασιαστούν όμως και να δουλέψουν γρήγορα και σωστά οι μικροοργανισμοί, είναι ανάγκη να έχουμε υπ' όψη μας τα παρακάτω τέσσερα σημεία: 1 .

1.Αερισμός της κομπόστ.

Ο αερισμός πρέπει να γίνεται κανονικά για να μπο ρέσουν να ζήσουν οι αερόβιοι οργανισμοί.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας οξυγό νου, πολλαπλασιάζονται οι αναερόβιοι οργανισμοί στην κομπόστ και τότε έχουμε την απαίσια βρωμιά στην κοπριά μας.

Μια κοπριά σωστά φτιαγμένη δε βρωμάει ποτέ1 έχει τη μυρωδιά του δασικού χώματος.

2.Η υγρασία στην κομπόστ.

Η κινητοποίηση και η ζωντάνια των μικρο οργανισμών στην κομπόστ, κύρια των βακτηρίων, εμποδίζεται αισθητά από την ξηρασία.

Γι' αυτό, η κομπόστ πρέπει να διατηρείται σταθερά υγρή, όχι όμως υπερβολικά, γιατί τότε θα εμποδίζεται το οξυγόνο, πράγμα που θα προ καλέσει τη σαπίλα και την άσχημη μυρωδιά της κοπριάς.

3.Η θερμοκρασία στην κομπόστ.

Μαζί με την υγρασία και το σωστό αερισμό, για μια σωστή και γρήγορη χουμοποίηση των οργανικών υλικών, απαραίτητη είναι και η θερμοκρασία.

Στη θερμοκρασία οφείλεται το ότι οι κοπριές χω νεύουν το Καλοκαίρι γρηγορότερα παρά το Χειμώνα.

Η ζωική κοπριά, πεταμένη ακατάστατα και ακάλυπτη, χάνει σε θρεπτικές ουσίες, ξεραίνεται από τον ήλιο και τον αέρα και η χουμοποίηση αργεί να γίνει.

4.Η οξύτητα στην κομπόστ.

Έχει αποδειχθεί ότι οι μικροοργανισμοί της κο πριάς αναπτύσσονται και ευδοκιμούν καλύτερα σε μια μέση οξύτητα (ρΗ) με ταξύ 5,5 και 7,5.

Ο βιοκαλλιεργητής που φροντίζει και παρακολουθεί την εξέλιξη της κοπριάς, μετράει από καιρό σε καιρό και την οξύτητα που επικρα τεί σ' αυτήν.

Σε περίπτωση που οι τιμές δείχνουν υπερβολικά όξινη κατάστα ση (δηλαδή κάτωαπό 5,5 ρΗ), τότε με μικρές δόσεις από ασβέστιο επιτυγχάνει αλκαλική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου