22 Δεκ 2010

Όχι στα μεταλλαγμένα απο΄το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Ενώ το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της EE λέει «όχι» στα μεταλλαγμένα, και οι 27 της EE αδυνατούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, 15 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (ΓΤΟ) περιμένουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίζει κάθε χώρα - μέλος αν θα επιτρέπει την καλλιέργεια και εμπορία μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτεια της, βρήκε σθεναρές αντιδράσεις από πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που διατηρεί την ρητή της άρνηση κατά κάθε προσπάθειας καλλιέργειας, εισόδου και υιοθέτησης οποιοδήποτε καταλόγου γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Οι αντιδράσεις προήλθαν εν πολλοίς και από το γεγονός ότι πολλά κράτη είδαν πίσω από την πρωτοβουλία της Κομισιόν την πρώτη προσπάθεια επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία υποστήριξαν ότι ο κανόνας πρέπει να είναι «όλοι για έναν, ένας για όλους».
Την τελική απόφαση για την πρόταση της Κομισιόν κλήθηκε να λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

Αρνητικοί οτην εθνικοποίηοη των ΓΤΟ
οι Ευρωπαίοι Υπουργοί
Το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, που παραδοσιακά τηρεί σκληρότερη στάση για τα «μεταλλαγμένα», κατέρριψε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αναθέσει στα κράτη μέλη να αποφασίζουν μεμονωμένα αν θα απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, χωρίς δικαίωμα γνώμης σε διεθνές επίπεδο και με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΓΤΟ.
Διφορούμενη η στάση της Ελληνικής πλευράς, με δημόσιες δηλώσεις υπουργών εναντίον των ΓΤΟ. Η υπουργός περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη δήλωσε σχετικά ότι "η υπουργός επικρότησε την ανάγκη για ένα τέτοιο κανονισμό, αναφέροντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα (μικρός κλήρος, κίνδυνος επιμόλυνσης, κ.λπ.)". Ο νέος υπουργός ΑΑΤ κ. Σκανδαλίδης αποκήρυξε τους ΓΤΟ, δηλώνοντας ότι "θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική εναντίον των μεταλλαγμένων μιας και απορρίπτονται από την ελληνική κοινωνία για τους κινδύνους που συνεπάγονται στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και στα βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα".
Στην Ευρώπη ήδη επιτρέπονται δύο γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες - η ποικιλία καλαμποκιού Μοη810 για ζωοτροφές και η πατάτα Amflora - ωστόσο εκκρεμούν αποφάσεις για άλλες 15 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Σε διάφορες χώρες έχουν δεσμευτεί σε λιμάνια εισαγόμενα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ, ενώ η Επιτροπή δηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος εμπορικών επιπλοκών λόγω υπέρβασης των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Από την άλλη, το πρόσφατο σκάνδαλο επιμόλυνσης της πατάτας Amflora με μη εγκεκριμένη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία οδήγησε τρία κράτη μέλη (Ουγγαρία, Αυστρία και Λουξεμβούργο) να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άδεια καλλιέργειας και της διάθεσης της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τέτοια πρόκληση, καθώς οι προτάσεις του επίτροπου Dalit για εθνικοποίηση των αποφάσεων σχετικά με τους ΓΤΟ ήδη επικρίνονται από τη Γερμανία με το σκεπτικό ότι θα σημάνουν το τέλος της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη βιολογική γεωργία

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε εμπειρογνώμονες της βιολογικής γεωργίας από όλη την Ευρώπη για να παρέχουν τεχνικές συμβουλές για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Μέχρι το 2013 είναι εγγυημένη η χρηματοδότηση της ομάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι συμμετέχουν και τέσσερις Έλληνες στην ομάδα εμπειρογνωμόνων:
• Μανώλης Καμπουράκης, Γεωπόνος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ στο Ηράκλειο
• Αβραάμ Μαυρίδης, Γεωπόνος, Καθηγητής στο Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ θεα/νίκης (Παράρτημα Κατερίνης)
• Λεωνίδας Πανομήτρος, Γεωπόνος, υπάλληλος στο ΥΑΑΤ, στη Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας
• Ευαγγελία Σωσσίδου, Κτηνίατρος, ΕΘΙΑΓΕ, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Κτηνο-τροφίας Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου