8 Δεκ 2010

Οργανικά λιπάσματα

Τι είναι τα οργανικά λιπάσματα.


Στα οργανικά λιπάσματα συμπεριλαμβάνονται τα υπολείμματα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και τα παραπροϊόντα της βιομηχανικής επεξεργασίας των διαφόρων φυτικών και ζωικών μερών. Tα οργανικά λιπάσματα προστιθέμενα στο έδαφος, το εμπλουτίζουν σε οργανική ουσία, η οποία επιδρά θετικά...


1. Στις φυσικές ιδιότητες του εδάφους (π.χ. βελτιώνει τη δομή του, Βελτιώνει την υδατοϊκανότητα και τις συνθήκες αερισμού του, αυξάνει τη θερμοκρασία του λόγω του μαύρου χρώματος που του προσδίδει-αυξημένη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας).

2. Στις χημικές ιδιότητες του εδάφους (π.χ. ασκεί ρυθμιστική δράση προστατεύοντάς το από τις μεγάλες διακυμάνσεις του ΡΗ, αυξάνει την εναλλακτική ικανότητά του, παρέχει θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών).

3. Στις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους (γιατί περιέχει μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, έχει και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη δράση και ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους, οι μικροοργανισμοί της βοηθούν στη βιολογική καταπολέμηση των παθογόνων που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα των φυτών, δρώντας ανταγωνιστικά προς τους παθογόνους μικροοργανισμούς).


Από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις της οργανικής ουσίας αποδεικνύεται η σπουδαιότητα της οργανικής λίπανσης. Στην Ελλάδα όμως ο ρόλος τους είναι πολύ μικρότερος, λόγω περιορισμένου ζωικού καφαλαίου και φυτικών υπολειμμάτων.

Τα σπουδαιότερα οργανικά λιπάσματα είναι η ζωική κοπριά, η χλωρή λίπανση, οι κομπόστες, η ιλύς βιολογικού καθαρισμού, καθώς και τα χουμικά και βακτηριακά λιπάσματα.

Η χρήση οργανικών λιπασμάτων χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται καθώς ο κόσμος ζητά όσο το δυνατόν πιο καθαρά προϊόντα. Τα οργανικά λιπάσματα αποτελούν 100% φυσικό προϊόν. Για το λόγο αυτό θεωρούνται τα καταλληλότερα λιπάσματα για εφαρμογή σε λαχανικά, κλήματα, οπωροφόρα, κ.α., φυτά τα οποία πρόκειται να καταναλώσει ο άνθρωπος και να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους.

Οι εξειδικευμένες εταιρείες διαθέτουν μια πλήρη σειρά από οργανικά λιπάσματα για βιολογική καλλιέργεια σε διάφορες συσκευασίες τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες , αλλά και για όλα τα είδη φυτών.

Μια εξ αυτών είναι η εταιρεία Gemma
Στην γκάμα της περιλαμβάνονται λιπάσματα νέας γενιάς οργανικών λιπασμάτων τα οποία αποτελούνται από πολύ λεπτούς κόκκους (minigran). Δημιουργούνται μέσω μιας νέας επαναστατικής μεθόδου διαφέροντας έτσι από τα κοινά λιπάσματα, υπερέχοντας με τα εξής πλεονεκτήματα:
Δεν αποτελούνται από λεπτόκοκκη σκόνη η οποία αιωρείται στον αέρα.
Διασκορπίζονται τέλεια, αυξάνοντας την περιοχή εφαρμογής
Περιέχουν διεγέρτες οι οποίοι προκαλούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο έδαφος με αποτέλεσμα την βελτίωση τουκαι την εξισσορόπηση των συστατικών του. Οι μικροοργανισμοί βελτιώνουν το πορώδες του εδάφους και δεσμεύουν στοιχεία τα οποία τα παρέχουν στο φυτό ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης και έχουν δράση αρκετών μηνών χωρίς κίνδυνο εγκαυμάτων (σκορπίζονται κάθε 1-3 μήνες ανάλογα την δοσολογία)
Ωστόσο είναι ταχείας ανάπτυξης καθώς η ειδική οργανική σύσταση τους, δίνει άμεση ανάπτυξη, ανθοφορία και ρίζα στα φυτά.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την μεταφύτευση για γρήγορη ανάπτυξη και γρηγορότερη ανάκαμψη της ρίζας από το μεταφυτευτική διαταραχή.
Είναι μη χημικά-τοξικά λιπάσματα τα οποία δεν μολύνουν το περιβάλλον και δεν ερεθίζουν τα ζώα.
Εξειδικεύονται για διάφορες κατηγορίες φυτών με καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα.
Οι καρποί που παράγονται με τη χρήση των οργανικών λιπασμάτων DCM έχουν 70% παραπάνω βιταμίνες, πιο ωραία γεύση και μεγαλύτερο μέγεθος.
Ιδανικά για φυτά εξασθενημένα τα οποία δεν μπορούν να έχουν μεγάλη ανθοφορία και να δέσουν τον καρπό τους.
Ειδικά για ερασιτέχνες καθώς η μεγαλύτερη δοσολογία δεν καίει το φυτό.
Η χρήση τους σε υψηλές θερμοκρασίες δεν χαλάει το φυτό.

Αλλη εταιρεία είναι η εταιρεία HUMOFERT
Η HUMOFERT είναι μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων. Ιδρύθηκε το 1985 με κύριο αντικείμενο την εισαγωγή και διάθεση γεωργικών εφοδίων στην ελληνική αγορά.

Με στόχο πάντα το όφελος του έλληνα αγρότη και ακολουθώντας μια σταθερή πορεία προς εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης, η HUMOFERT έχει να επιδείξει την δικιά της πρόταση τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική καλλιέργεια. Προσπάθεια της εταιρίας αποτέλεσε και παραμένει η προώθηση ποιοτικών προϊόντων έχοντας πάντα ως βασικές αρχές την συνέπεια, τη σταθερότητα και την υποστήριξη των πελατών της.

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία της και σε συνεργασία με οίκους του εξωτερικού με τους οποίους συνεργάζεται, η HUMOFERT έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα έρευνας και πειραματικών δοκιμών σε αποδεικτικούς αγρούς προκειμένου να βοηθήσει τον τελικό καταναλωτή προς την κατεύθυνση της σωστής χρήσης των προϊόντων της για μεγιστοποίηση των αποδόσεών τους. Παράλληλα πραγματοποιεί σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας προϊόντα θρέψης νέας τεχνολογίας και επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια τα λιπάσματα που θα παρουσιάσει στο μέλλον.

Ακολουθώντας τα σημάδια των καιρών για εξυγίανση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση ανόργανων λιπασμάτων και την στροφή των καταναλωτών προς βιολογικά προϊόντα, η HUMOFERT έχει να παρουσιάσει τόσο προϊόντα θρέψης κατάλληλα για βιολογικές καλλιέργειες, όσο και προϊόντα για συμβατικές καλλιέργειες φιλικά προς το περιβάλλον.

Η HUMOFERT δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον την προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του καλλιεργητή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, παρουσιάζοντας πάντα προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η εταιρία ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε. είναι μια νέα εταιρεία, υψηλής τεχνολογίας, στο χώρο της ανακύκλωσης υλικών, με δύο βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες:

Οργανικά λιπάσματα, οργανοχημικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά

Η παραγωγή οργανικών και οργανοχημικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών βασίζεται στην ανακύκλωση οργανικής ύλης (τόσο απαραίτητης για τα εδάφη) επεξεργασμένης με τον πλέον σύγχρονο τρόπο και εμπλουτισμένης ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος
Προϊόντα εξαιρετικής κοκκώδους μορφής εμπεριέχοντας επίσης οργανική ύλη, οργανικό N-P-K, ωφέλιμους μικροοργανισμούς, ζεόλιθο, φυτικές πρωτεΐνες, και ιχνοστοιχεία.

κ.τ.λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου