8 Δεκ 2010

Η αποστολή του γεωργού

Ο γεωργός με τα χωράφια που καλλιεργεί, τα ζώα που τρέφει και τα οπωρο κηπευτικά που παράγει, αποτελεί μια επιχείρηση που πρέπει να διαθέτει προϊό ντα ποιότητας για τον εαυτό του, για την οικογένεια του και για το εμπόριο.

Όμως δεν είναι μόνον αυτό.

Πρέπει να φροντίζει και για την παραγωγικό τητα και τη γονιμότητα του εδάφους που καλλιεργεί.

Μόνον έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μέλλον το δικό του και της οικογένειας του με μια επιχείρηση σταθερή και αποδοτική.

Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να φροντίζει για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος (οικοσύστημα) με όσο το δυνατό λιγότερες αλλαγές, απόβλητα και υπολείμματα.

Η διατήρηση και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών του εδάφους, πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του γεωργού που καλλιεργεί βιο λογικά.

Το οικοσύστημα έχει κάποια ανεκτά όρια αντοχής, τα οποία ο γεωργός πρέ πει να γνωρίζει και να μην τα ξεπερνά.

Το πόσο αντέχει το φυσικό περιβάλλον, ή πόσα μπορεί ν' αφομοιώσει και να επεξεργασθεί από τα απόβλητα και τα κατάλοιπα της τεχνολογίας, εξαρτάται από το εάν τα διάφορα μοντέλα και οι μέθοδοι που προτείνονται, ταιριάζουν πραγματικά στο περιβάλλον.

Και ακόμη από το αν, ο σκοπός που επιδιώκεται με τα οικονομικά του οφέλη κυμαίνεται εντός των ορίων του οικοσυστήματος.

Εάν ο καλλιεργητής παραβλέψει την οικολογία του εδάφους, τα αποτελέ σματα δε θ' αργήσουν να εμφανισθούν με τη μορφή εδαφοκούρασης, τροφοπε νίας, απόπλυσης εδάφους, κακή ποιότητα των τροφών, αρρώστιες στα οικό σιτα κ.

λπ.

Το πρόβλημα θα γίνει πιο φανερό όταν θ' απειληθεί η επιχείρηση και θα πρέπει να ληφθούν επανορθωτικά μέτρα, που σημαίνει περισσότερα έξοδα, χρόνο και κόπο.

Τότε έχουμε να κάνουμε με το οικονομικό μέρος του προβλήμα τος.

Μια γεωργική επιχείρηση ορίζεται από την οικολογία και την οικονομία που είναι όρια σταθερά και δεν πρέπει να παραβιάζονται.

Ο γεωργός που καλλιεργούσε μέχρι τώρα εντατικά, σε μοντέλο μονοκαλ λιέργειας και με όλα τα σύγχρονα μέσα (μηχανήματα, χημικά λιπάσματα, φυτο φάρμακα κ.

λπ.

), θα χρειαστεί πολύ καιρό για μια αλλαγή στη βιολογική μέθοδο.

Τα χωράφια του πρέπει να επανακτήσουν την αρχική τους φυσική δομή και πρέ πει να εγκατασταθούν μικροοργανισμοί στο έδαφος το οποίο, με τη σειρά του, πρέπει να περιέχει χούμο και οργανική ουσία.

Με πολύ κοπριά (ζωϊκή), με χλωρή λίπανση, με εδαφοκάλυψη και με ρηχά οργώματα, ίσως σε μερικά χρόνια να γίνει ένα παραγωγικό και βιολογικό χωράφι με αυτοδύναμη οικολογική ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου