8 Δεκ 2010

Η βιομηχανική γεωργία

Οι προσπάθειες και ο σκοπός της γεωργικής τεχνολογίας, την τελευταία δε καετία, ήταν ν' αυξήσουν τη γεωργική παραγωγή με λιγότερο κόπο, χρόνο και έξοδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γεωργός κατάφερε να ανεβάσει το βιοτικό του επίπεδο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των ανόργανων λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Με ζωοτροφές που προσέφερε το εμπόριο σε χαμηλές τιμές, ανάγκασαν τον κτηνοτρόφο να μεγαλώσει το σταύλο του και τον αριθμό των ζώων του, για να παράγει περισσότερο γάλα και κρέας, γεγονός που είχε σαν συνέπεια την πτώση των τιμών.

Η ειδίκευση σ' ένα ή δύο είδη παραγωγής (μονοκαλλιέργεια ή μονόπλευρη παραγωγή) επέσυρε πλήθος από βλαβερά και άλλες αρρώστιες.

Ο παραγωγός ήταν αναγκασμένος να επέμβει με διάφορα φυτοφάρμακα, πράγμα που ανάγκα σε τις χημικές βιομηχανίες να παράγουν ολοένα περισσότερα και δραστικότερα φυτοφάρμακα.

Καινούριες ποικιλίες από φυτά και ράτσες ζώων βοήθησαν κατά πολύ στην υπερπαραγωγή.

Από την όλη εξέλιξη, όμως, δεν άργησαν να φανούν τ' αρνητι κά αποτελέσματα.

Στη φυτοπροστασία προέκυψαν προβλήματα καταπολέμησης βλαβερών και ασθενειών.

Πολλά βλαβερά έγιναν ανθεκτικά σε διάφορα φάρμακα.

Πολλά αγριοβότανα, όπως η μελίνη στα καλαμπόκια και η άγρια βρώμη στα σιτάρια, δεν καταπολεμώνται με τα μέχρι τώρα γνωστά ζιζανιοκτόνα.

Αλλά και η κτηνοτροφία αναγκάστηκε, υπό την πίεση του αυτοματισμού, ν' αλλάξει και να ακολουθήσει διάφορες μεθόδους.

Εξευγενισμένες ράτσες από αγελάδες δίνουν περισσότερο γάλα, τα μοσχά ρια μεγαλώνουν και παχαίνουν γρηγορότερα και οι σταύλοι γίνονται όλο και μι κρότεροι.

Όλο και λιγότεροι κτηνοτρόφοι κρατούν και ταΐζουν περισσότερα ζώα.

Όχι επειδή διαθέτουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές, αλλά πολύ περισσότερο που τις προμηθεύονται από διάφορες βιομηχανίες σε διάφορα μίγματα και τυποποιη μένες.

Οι σχέση ανθρώπου και ζώου, που υπήρχε κάποτε, έχει χαθεί πια με τα αυτόματα ταΐσματα, ποτίσματα και αρμέγματα.

Οι σταύλοι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του κτηνοτρό φου, πράγμα που αποξενώνει περισσότερο τα δύο αυτά ζώα (αγελάδες και μο σχάρια).

Αλλά και ο μεγάλος αριθμός ζώων στο σταύλο, η ακινησία όλο το 24ωρο, η 18 σκοτεινή και ασφυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί, όπως και το τσιμεντένιο δά πεδο δίχως στρωμνή, είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία των ζώων.

Τα ζώα αρρωσταίνουν ευκολότερα με τέτοιες συνθήκες, αλλά και γιατρεύ ονται ευκολότερα με τα φάρμακα.

Όλες αυτές οι ενέργειες και οι επεμβάσεις με τα φάρμακα, τις ορμόνες, τα ηρεμιστικά και τα καταπραϋντικά παρασκευάσματα, καταλήγουν, τελικά, με το κρέας και το γάλα, σαν υπολείμματα, στον ίδιο τον άνθρωπο με άγνωστες συνέ πειες για την υγεία του.

Αυτά ισχύουν βέβαια και για κάθε άλλη ειδικευμένη μονάδα παραγωγής όπως είναι η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία κ.

λπ.

Το ότι μια αγελάδα δίνει μέχρι και 9000 λίτρα γάλα το χρόνο, το ότι ένα μονοετές μοσχάρι ζυγίζει 600 κιλά, το ότι ένα γουρούνι βάζει περίπου ένα κιλό λίπος την ημέρα πάνω του ή το ότι μια κότα γεννάει 300 αυγά το χρόνο, αυτά είναι αποτελέσματα μεθόδων διατροφής με αφύσικες και τεχνητές τροφές, με ορμόνες και οιστρογόνα.

Με τροφές που προέρχονται πάλι από λανθασμένη μέ θοδο καλλιέργειας με πολλή χημεία, πολλά φυτοφάρμακα και συνθετικά παρα σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου