8 Δεκ 2010

Ζώα που ωφελούν τη βιοκαλλιέργεια

Οι πράσινες και μαύρες αψίδες (ψείρες) εκτός που εξασθενίζουν τα φυτά καθώς τρέφονται από το χυμό τους, τους μεταδίδουν και διάφορες ιώσεις.

Σαν βιολογική καταπολέμηση των αφίδων αυτών, εκτός από τα διάφορα φυτικά παρασκευάσματα, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εδαφοκάλυψη με κομπόστ, συγκαλλιέργεια με κάρδαμο σαν απωθητικό και ράντισμα με ένα μίγμα από αποτσίγαρα, οινόπνευμα και πράσινο σαπούνι.

Επίσης, τα έντομα πασχαλίτσα, διαφανόμυγα και αιωρούμενη μύγα, που είναι οι εχθροί των αφίδων, πρέ πει να τα προστατεύουμε (από τη χη μεία) και να φροντίζουμε για την παρα μονή τους στον κήπο ή στο κτήμα μας.

Ο βιοκαλλιεργητής φροντίζει να έ χει πάντα στον κήπο του ή στον οπω ρώνα του φωλιές ή κρυψώνες για να προσελκύει τα διάφορα πουλιά.

Ψαλίδα Forficula Auricularia
Το έντομο «ψαλίδα» (Forficula Auricularia) που είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι ωφέλιμο του κήπου διότι τρέφεται με ψείρες και άλλα μικρότερα έντομα.

Επειδή μόνο τη νύχτα ψάχνει την τροφή του, ο βιοκαλλιεργητής πρέπει να φροντίζει για κρυψώνα και ασφαλές καταφύγιο της ημέρας.

Γλάστρες διάφορων τύπων, όπως και κονσερβοκούτια γεμάτα με άχυρο, με μαλλί ή με ξηρά χόρτα, α ποδείχθηκαν σαν τα καλύτερα καταφύγια της ψαλίδας κατά την ημέρα.

Οι φωλιές αυτές πρέπει να κρέμονται ανάποδα από κάποιο κλαδί και να έχουν επαφή με τον κορμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου