8 Δεκ 2010

Τι χρειάζεται το φυτό

Όλοι γνωρίζουμε πως, για να υπάρξει ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη των φυτών με ικανοποιητική απόδοση σε παραγωγή, τα φυτά πρέπει να εφοδιά ζονται με ορισμένα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παίρνουν κυρίως από το έδαφος.

Το έδαφος, όμως, δεν είναι πηγή αστείρευτη και κάποτε θα σταματήσει να τροφοδοτεί το φυτό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τότε, πρέπει να επέμβει ο καλλιεργητής και ν' αναπληρώσει τα στοιχεία που καταναλώθηκαν από τα φυτά, μεγάλωσαν, ωρίμασαν και τα καρπώθηκε ο γεωργός.

Εάν δε δώσουμε στο έδαφος, δεν έχουμε και να πάρουμε, λέει μια σοφή κουβέντα.

Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία που έχουν οπωσδήποτε ανάγκη τα φυτά είναι το άζωτο (Ν) ο φωσφόρος (Ρ) και το κάλιο (Κ).

Αυτά τα στοιχεία απορροφώνται σε μεγάλες ποσότητες από το φυτό, άμε σα με τα χημικά και οργανικά λιπάσματα που ρίχνει ο γεωργός, και έμμεσα από τα διάφορα κατάλοιπα των φυτών (ρίζες, φύλλα, καρποί κ.λπ.) και τα πτώματα των μικροοργανισμών του εδάφους.

Εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να με γαλώσουν και ν' αποδώσουν, είναι και τα λεγόμενα ιχνοστοιχεία (χαλκός, σίδη ρος, μολυβδαίνιο, νάτριο, χλώριο) τα οποία υπάρχουν στο έδαφος σε μικρή πο σότητα, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας.

Σ' έναν κήπο π.χ.

που καλλιεργείται βιολογικά, υπάρχουν τα στοιχεία αυτά άφθονα και στην κατάλληλη αναλογία.

Στην οργανική ουσία (κοπριά), στη χλω ρή λίπανση και με τη βοήθεια της εδαφοκάλυψης και της συγκαλλιέργειας, υπάρχουν και διατηρούνται τα ιχνοστοιχεία στο έδαφος.

Ενώ η ξηρασία, και αυτό συμβαίνει συχνά σε εδάφη ακάλυπτα, το πολύ νερό και η λίπανση με χημι κά λιπάσματα είναι πολλές φορές αιτία να μην υπάρχουν τα ιχνοστοιχεία και, αν υπάρχουν, να μην αφομοιώνονται από τα φυτά.

Τα ιχνοστοιχεία βοηθούν τα φυτά στη δημιουργία βιταμινών.

Π.χ.

ο χαλκός στο έδαφος προϋποθέτει τη βιταμίνη C και την προβιταμίνη Α.

Το Βόριο είναι υπεύθυνο για την βιταμίνη Β1 το Μαγγάνιο για την βιταμίνη Ε, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου