8 Δεκ 2010

Το κοπρόχωμα

Κοπρόχωμα είναι το χώμα που προέρχεται από τις κοπριές ζώων ή και από φυτά που έχουν τελείως χωνέψει, ύστερα από κάποια επεξεργασία και φροντίδα που έχουμε κάνει.

Τα ζωύφια, οι μικροοργανισμοί και ιδιαίτερα τα σκουλήκια, τεμαχίζουν και τρώνε τις οργανικές ουσίες, οι οποίες περνώντας από το πεπτικό σύστημα ανα κατεύονται με το ορυκτό έδαφος και εμπλουτίζονται με ένζυμα.

Σ' όλους μας είναι γνωστή η δουλειά που κάνουν στο έδαφος τα σκουλήκια και οι μικροοργανισμοί για να μεταβάλουν τις οργανικές ουσίες σε χούμο.

Ο χούμος αυτός του εδάφους που περιέχει 25% άζωτο, διασπάται με βραδύ αλλά σταθερό ρυθμό, αποδίδοντας στο έδαφος το άζωτο και τα υπόλοιπα αρχικά συ στατικά του δηλαδή C02, Η20, Ca, Μ, Κ, τα ιχνοστοιχεία κ.

λπ.

Στο βιολογικό αυτό εργαστήριο, που λέγεται έδαφος και σημαίνει την καλύ τερη κατάσταση των 1 520 ανώτερων εκατοστών, βρέθηκαν σ' ένα γραμμάριο έδαφος: 600 χιλιάδες βακτηρίδια 400 » μύκητες 100 » φύκη Και σε ένα λίτρο του ιδίου εδάφους 50 χιλιάδες νηματώδια, 1 50 μαλακρί δες και 2 σκουλήκια.

Όλα αυτά, εκφραζόμενα σε ένα εκτάριο γεωργικού εδάφους, μας δίνουν: 1 0 χιλ.

κιλά βακτηρίδια, 1 0 χιλ.κιλά μύκητες, 140 κιλά φύκη, 50 κιλά νηματώ δια, 15 κιλά μαλακρίδες και 4 κιλά σκουλήκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου