8 Δεκ 2010

Ουσίες κατάλληλες για κομπόστ

Συνήθως, την κομπόστ (κασόνι ή δοχείο) την τοποθετούμε στο λαχανόκηπο, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοπριάς θα προέρχεται από τον ίδιο τον κήπο.

1.Κάθε χλωρή μάζα από βοτανίσματα και κορφολογήματα του κήπου.

2.Ξηρά υπολείμματα του κήπου μετά τη συγκομιδή το φθινόπωρο.

3.Το φύλλωμα από τα δένδρα, εκτός από τα φύλλα της δρυός και της καστα νιάς, που δε σαπίζουν εύκολα και πρέπει να μαζεύονται χώρια σε σωρό, μαζί με χώμα και μετά από ένα χρόνο να προστίθενται στην κομπόστ.

4.Αγριόχορτα, εκτός από την αγριάδα και μερικά άλλα, που πρέπει να μπαίνουν στην μέση της κομπόστ για να σαπίζουν εντελώς από τη μεγάλη θερμοκρασία που επικρατεί, ώστε οι σπόροι τους να χάσουν τη βλαστική τους ικανότητα.

5.φλούδες από κρεμμύδια, κατακάθια από τσάι και καφέ (φίλτρου) αποτελούν εξαιρετική τροφή των μικροοργανισμών και ιδιαίτερα των σκουληκιών.

6.Οι μικρές δόσεις από κοπριά σταύλου οδηγούν στην κανονική σχέση άνθρα κα και αζώτου (C/N) που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2535:1.

7.Τα τελευταία χρόνια, οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν, για γρήγορο σάπι σμα των οργανικών ουσιών, ένα παρασκεύασμα, αβλαβές για τα ζώα και τα πουλερικά.

Είναι σε σκόνη (π.χ.φερτοζάν) που περιέχει αρκετά μικρόβια σε κατάσταση παρατεταμένης νάρκης.

Όταν την ρίξουμε στην κομπόστ και την καταβρέξουμε, τα μικρόβια αρχίζουν να δρουν και να επιταχύνουν το σάπι σμα των ουσιών.

Η κοπριά που αποτελείται από διάφορες οργανικές ουσίες και λίγα βοηθητικά ορυκτά (άργιλος, ασβέστης κ.

λπ.) σ' ένα χρόνο το αργότερο θα έχει χουμοποιηθεί και θα είναι έτοιμη για κόπρισμα.

Το μήκος του σωρού μπορεί να είναι αόριστο, όμως το ύψος και το πλάτος δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα Ί20 εκ.

και τα 150 εκ.

αντίστοιχα.

Ένας τρόπος για να προφυλάξουμε την εκτεθιμένη κοπριά από τις καιρικές συνθήκες, είναι να φυτεύουμε στους πρόποδες της κούπας διάφορα κολοκυθοειδή τα οποία θα σκεπάζουν με το πλατύ φύλλωμα τους την κομπόστ.

Εάν η σχέση C/N υπερβαίνει τα 25 : 1, τότε πρέπει να διορθώσουμε τη σχέ ση αυτή προσθέτοντας υλικά που περιέχουν περισσότερο άζωτο όπως είναι τα ψυχανθή, η τσουκνίδα, η κοπριά πουλερικών ή τα αζωτούχα λιπάσματα επί βιο λογικής βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου