8 Δεκ 2010

Τι καλό κάνουν τα σκουλήκια στο έδαφος

Τα σκουλήκια φροντίζουν για τη χουμοποίηση της κοπριάς (κομπόστ) δίχως δυσάρεστες οσμές.

Τα διάφορα φύλλα και οι άλλες οργανικές ουσίες που κατα βροχθίζονται από αυτά περνάνε από επεξεργασία στο σώμα τους μαζί με το χώ μα και τα χωνευτικά εκρίμματα.

Τ* απορρίμματα τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά θρεπτικός χούμος (αργιλο χουμικά συμπλέγματα) ο οποίος περιέχει επτά φορές περισσότερο άζωτο, τρεις φορές κάλιο, δύο φορές φώσφορο, δύο φορές ασβέστιο και έξη φορές περισσό τερο μαγνήσιο σε σύγκριση με το ακατέργαστο από τα σκουλήκια χώμα.

Και το σπουδαίο είναι, ότι ο χούμος αυτός (σκουληκόχωμα) είναι ένας διαρ κής και σταθερός χούμος που διαλύεται αργά και δεν αλιώνεται η σύσταση του.

Σαν ζωύφιο του εδάφους, το σκουλήκι ανοίγει στοές και τρύπες όπου μπο ρεί να εισέλθει περισσότερο νερό και οξυγόνο και οι ρίζες των φυτών να πάνε ευκολότερα πιο βαθειά.

Οι γεωργοί που καλλιεργούν βιολογικά έχουν καταλάβει την αξία των σκου ληκιών και φροντίζουν με κάθε τρόπο και μέσο να πολλαπλασιάσουν και να δια τηρήσουν τον «φιλόπονο» και «ακάματο» αυτό βοηθό στα χωράφια και στους κήπους τους.

Πολλοί, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, τρέφουν σκουλήκια σαν επιχείρηση (σκωληκοτρόφοι) και τα διαθέτουν στους γεωργούς και κηπουρούς που καλ λιεργούν βιολογικά.

Παρά την αναμφισβήτητη σημασία των σκουληκιών για παραγωγικότητα και ποιότητα προϊόντων, υπάρχουν γεωργοί και παραγωγοί κηπευτικών που ραντίζουν με φυτοφάρμακα και λιπαίνουν υπερβολικά με χημικά λιπάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου