8 Δεκ 2010

Φυτικά παρασκευάσματα για λίπανση και φυτοπροστασία

Βιολογική προστασία των καλλιεργειών από διάφορες ασθένειες και βλαβε ρά, κάνουμε όχι μόνον με τα ωφέλιμα πουλιά, έντομα και θερμόαιμα ζώα, αλλά και με διάφορα αγριοβότανα που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Από τα πανάρχαια χρόνια, οι λαοί του κόσμου χρησιμοποιούσαν βότανα για να προφυλάξουν και να θεραπεύσουν διάφορες αρρώστιες.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστήμονες από διάφορες χώρες μελέτησαν πολλά τέτοια φυτά και διαπίστωσαν ότι περιέχουν ουσίες με θεραπευτικές ή προστατευτικές ιδιότητες.

Ιδιαίτερα οι βιοκαλλιεργητές, που αποφεύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, δοκίμασαν, στην προστασία των καλλιεργειών, τα εκ χυλίσματα, τα εμβρέγματα και τα βάμματα από διάφορα βότανα, με ικανοποιητι κά αποτελέσματα.

Τα παρασκευάσματα αυτά είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα, δε βλάπτουν τη βιολογία (μικρο οργανισμοί) του εδάφους και γενικά το περιβάλλον είναι καθαρότερο.

Εκτός από τα παραπάνω προτερήματα που διαθέτουν, είναι και εύκολα να τα φτιάξουμε μόνοι μας, με σχεδόν καθόλου έξοδα.

Τα φυτά αυτά, με την ισχυρή ευοσμία τους από τα αιθέρια έλαια και τα διά φορα εκρίμματα από τις ρίζες και τα φύλλα, κρατούν σε απόσταση τα βλαβερά μικροζωΰφια και τρωκτικά (μίγες, αφίδες, μύκητες, κάνθαρους, σαλιγγάρια, πο ντίκια, τυφλοπόντικες, κάμπιες κ.λπ.) από τα φυτά που καλλιεργούμε.

Πολλά από τα βότανα μάς δίνουν και το κοπρόνερο, με το οποίο ποτίζουμε τα κηπευτικά μας.

Η ιδιότητα να εφοδιάζονται τα φυτά με θρεπτικές ουσίες, οφείλεται στο ότι περιέχουν άζωτο, κάλιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία κ.ά.

, τα οποία, μετά από μια ζύμωση που πρέπει να υποστούν, είναι έτοιμα για να δοθούν στα φυτά.

Στο επόμενο κεφάλαιο, αναφέρω τέτοια φυτά με σύντομη περι γραφή του φυτού, τον τρόπο χρησιμοποίησης και από ποιες αρρώστειες μπο ρούμε να προφυλάξουμε τα φυτά με τα παρασκευάσματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου