8 Δεκ 2010

Πρασιά είδους «Λοφίσκος»

Η μέθοδος να φυτεύουμε τα κηπευτικά μας σε πρασιές «λοφίσκο» εφαρμό ζεται από πολλούς βιοκαλλιεργητές.

0 λοφίσκος δεν είναι άλλο τίποτα, παρά μία κομπόστ που δεν τη μετατοπίζουμε ούτε την ανακατώνουμε, αλλά τη φτιά χνουμε σε στρώματα από διάφορες οργανικές ουσίες τις οποίες αφήνουμε να σαπίσουν.

Η απόδοση των φυτών στο λοφίσκο είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις συνηθισμένες πρασιές.

Εδώ, τον πρώτο χρόνο, φυτεύουμε είδη φυτών που έχουν μεγάλη ανάγκη από θρεπτικές ουσίες οργανικής προέλευσης.

Τα προτερήματα από την πρασιά «λοφίσκος» είναι ότι έχουμε περισσότε ρον χώρο για φύτευμα, λόγω της καμπύλης που κάνει η πρασιά.

Επίσης, για το φτιάξιμο του λοφίσκου, χρησιμοποιούμε πολλές άχρηστες ουσίες από τον κήπο και την κουζίνα, οι οποίες με το σάπισμα θα ωφελήσουν τα φυτά.

Άλλο καλό που έχει ο λοφίσκος είναι ότι αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμο κρασία λόγω του σαπίσματος των οργανικών ουσιών και έτσι θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε είδη κηπευτικών που αγαπούν τη θερμοκρασία, όπως είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα αγγουράκια και άλλα.

Σαν μειονέκτημα της πρασιάς «λοφίσκος» μπορούμε ν' αναφέρουμε το ότι ξηραίνεται γρηγορότερα και θα πρέπει να την ποτίζουμε συχνότερα ή να εφαρ μόζουμε εδαφοκάλυψη με άχυρα, χόρτα, ροκανίδια, φύλλα δένδρων κ.ά.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος στο κέντρο του λοφίσκου, εκεί όπου είναι τα κλαδιά και υπάρχει ευρυχωρία, να φωλιάζουν οι αρουραίοι και από εκεί να κά νουν εξορμήσεις στον κήπο μας και να προκαλούν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου