8 Δεκ 2010

Ο γεωργός και τα προϊόντα του

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, παρατηρείται ο δικαιολογημένος αυτός φόβος και προβληματισμός γύρω από τα γεωργικά προϊόντα.

Ο γεωργός που καλλιεργεί βιολογικά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για τί οι πελάτες του, που είναι οι απ' ευθείας καταναλωτές, γνωρίζουν τι χρησιμο ποιεί ο παραγωγός τους, εάν ραντίζει με χημικά φάρμακα, εάν ρίχνει λιπάσματα και πόσα ρίχνει.

Η συχνή επαφή του καταναλωτή με τον παραγωγό και οι πληροφορίες γύ ρω από τα προϊόντα που παράγονται, δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αγάπης για την ύπαιθρο και το φυσικό περιβάλλον, ειδικότερα στα παιδιά από την πόλη που έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μια γεωργική αυλή με τις κότες, τις αγελάδες, τα γουρούνια και τα άλλα ζώα, και όχι να τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες στα βιβλία ή στην τηλεόραση.

φυσικά, τα προϊόντα του βιοκαλλιεργητή είναι κάπως ακριβότερα αφού φροντίζει για υγιεινά προϊόντα, για τον καταναλωτή και για καθαρό περιβάλλον.

Χώρια απ' αυτό, η βιολογική καλλιέργεια απαιτεί γύρω στα 20% περισσότερη δουλειά από ό,τι η συμβατική.

Γενικά, ο χρόνος που χρειάζεται για την καλλιέργεια ενός είδους (σιτάρι, βρύζα, βρώμη, πατάτες, παντζάρια κ.

λπ.

) με τη βιολογική μέθοδο, εξαρτάται από το βαθμό μηχανοποίησης της γεωργικής μονάδας και από την ικανότητα που έχει ο καλλιεργητής να οργανώνει τις εργασίες του.

Παρ' όλο που η βιολογική μέθοδος είναι η καλύτερη και προτείνεται από πολλούς επιστήμονες, δεν εφαρμόζεται από τους γεωργούς ούτε και προωθεί ται από τις κυβερνήσεις.

Και αυτοί οι λίγοι που καλλιεργούν φυσικά (μόλις 2%) νιώθουν παραμελημένοι.

Παλεύουν μόνοι τους και κάνουν πειράματα για καλύτερο τρόπο παραγω γής, χωρίς καμιά συμβολή από κρατικούς επιστήμονες και ειδικούς.

Οι γεωργοί αυτοί δεν είναι ούτε εναντίον των αναπτυξιακών προγραμμάτων του κράτους, αλλά ούτε και κατά των συναδέλφων τους γεωργών που καλλιεργούν κλασικά.

Η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει αυτούς τους γεωργούς όχι μόνο ηθικά, αλλά και με επιστημονικές έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή με βάση την οικολογία.

Οι σύμβουλοι γεωπόνοι πρέπει να διαφωτίσουν τη μικρή αυτή μερίδα των γεωρ γών πάνω σε σύγχρονες μεθόδους που έχουν πειραματισθεί από άλλους.

Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να είναι ευχαριστημένο που υπάρχουν τέ τοιοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και κηπουροί που προσπαθούν να παράγουν προϊόντα εγγυημένα με λιγότερα υπολείμματα, πιο νόστιμα, πιο φρέσκα και πιο υγιεινά.

Συνεπώς, από τον καταναλωτή και από το κράτος εξαρτάται εάν θα υπάρ ξουν περισσότεροι γεωργοί που θ' ακολουθήσουν τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετά χρήματα στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μόνο που πρέπει να μοιραστούν σωστά και εύστοχα.

Και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που διαθέτουν οικολογική συνείδηση από τη μια, μόρφωση και ικανότητα για έρευνες από την άλλη.

Αρκεί να τους παρέχονται οι τεχνικές οδηγίες και οι συμβουλές εκ μέρους των κρατι κών γεωπόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου